Ook onze studenten denken natuurlijk mee over het Herontwerp. Dit doen zij in de klankbordgroepen van de diverse pilots. Maar ook zijn voor hen aparte bijeenkomsten georganiseerd. In een eerste bijeenkomst met studenten vanuit verschillende opleidingen is onderzocht hoe studenten nu eigenlijk leren en wat daar voor nodig is. Anders dan het beeld dat wij wel eens hebben was de belangrijkste conclusie dat studenten wel willen leren. Zij blijven gemotiveerd:
- als duidelijk is wat gedaan moet worden met welk (eind)doel;
- als zij uitgedaagd worden;
- als zij gelegenheid krijgen om de onderwijsdoelen te kunnen laten aansluiten bij persoonlijke doelen.
Vervolgens hebben de studenten enkele thema’s benoemd die in het toekomstbestendige onderwijs een plaats moeten hebben. Dit zijn wat hen betreft:
- de praktijk (opdrachten, realistische actuele cases);
- meer keuzemogelijkheden (samenwerking, kijken bij andere opleidingen) of zelfs vrij curriculum;
- meer aandacht voor of begeleiding bij opleidingskeuze en maatwerk bij SLB.

Begin januari zijn twee groepjes van start gegaan met het uitwerken van twee ideeën: het leerwerkbedrijf en flexibel curriculum. Een eerste brainstorm van het groepje ‘leerwerkbedrijf’ leverde al een concrete vorm van een – door studenten gerund – leerwerkbedrijf op.
De bijeenkomst “flexibel curriculum” heeft een goed doordacht beeld opgeleverd van hoe onze opleidingen voor studenten interessanter zouden kunnen worden. Idealiter bestaat de opleiding volgens hen uit fases, niet anders dan nu, maar met name de hoofdfase is minder strikt vastgelegd in jaren. Er is dan keuze voor de eindprofielen: CE, SJD, Rechten, COM of HRM. Het curriculum bestaat voor het grootste deel uit het onderwijs dat nodig is voor het gekozen profiel, daarnaast wordt een bepaald percentage aan (M&B)keuzevakken gekozen en een kleiner percentage bestaat uit vrije keusze/ algemene vakken (photoshop, spss, ethiek, et cetera).
Dit is nog maar het begin, uiteraard houd ik jullie op de hoogte en ben je van harte welkom als je meer wilt weten. O ja, wie zijn de betrokken studenten? Op dit moment zijn dat: Davy van den Dop, Joost Meijer, Jessica de Vries, Marjolein van Spronsen, Maarten Verspoor, Roxanne Zobdeh, Susanne Hamer en Thamar Topper!
Nijnke van den Bosch
Mooi artikel!!
Mooi artikel en wat een prachtige bijdrage ook om andere studenten te enthousiasmeren mee te doen.
Ook heb ik een vraag aan Roxanne. Het gaat in dit artikel over hl-brede kaders waar je binnen moet blijven. Ik ben benieuwd welke je hiermee bedoelt. Zou je daar een voorbeeld van kunnen geven?
Dat het als student zo verleidelijk is om te fantaseren over toetsing, weg met ect’s, aantal contacturen, maar dat je toch ook vastzit aan de norm die is opgelegd door de OCW. Daarbinnen kunnen we het natuurlijk zo mooi maken als je dat zelf wil. 🙂
Ter aanvulling: voorgaande is een reactie op het interview met Roxanne.
Dank Roxanne, voor je reactie. Goed om te weten dat we voor onze duale opleiding MiZ al de mogelijkheid krijgen om de EC’s los te laten en te gaan werken met leeruitkomsten. Dit is een mogelijkheid vooruitlopend om in de toekomst wellicht bij de voltijdse opleidingen hetzelfde te gaan doen.
Informatieve artikelen en interviews. Er gebeurt veel. We blijven in beweging en worden bewogen door de mensen die we in het magazine zien!