Een van de belangrijkste thema’s die in het onderwijs van onze school is verweven, is internationalisering. Door over de grenzen van de eigen cultuur, het eigen land en het eigen vakgebied heen te kijken, leren onze studenten om als persoon en als professional om te gaan met een verdergaande globalisering. Binnen het thema internationalisering speelt ‘internationalisation at home’ – internationalisering voor de studenten die niet naar het buitenland gaan – een steeds belangrijker rol.
ComOn
Twee mooie voorbeelden van hoe je de internationalisering vanuit “huis” kan realiseren zijn de opdrachten die onze tweedejaarsstudenten in het kader van het project ComOn (waarbij studenten een communicatiebureau oprichten en aan de slag gaan met een communicatieopdracht uit het werkveld) voor de Stichting Omalief en de Stichting Poolse School in Den Haag gerealiseerd hebben.
Omalief
Omalief is een initiatief van de Leidse Turks-Islamitische gemeenschap die de behoefte had om iets voor de Nederlandse samenleving, waarvan ze deel uitmaakt, te betekenen. De stichting richt zich op het probleem van de vereenzaming van Nederlandse ouderen. Dankzij de jonge Turkse vrijwilligers die de Nederlandse ouderen in de bejaardenhuizen bezoeken, groeit wederzijds begrip en respect voor elkaar en verminderen de culturele vooroordelen. Onze studenten mochten een kijkje nemen bij de stichting en zich verdiepen in de doelstellingen en de activiteiten van Omalief. Het resultaat: een compleet vernieuwde website, Facebookpagina en een digitaal platform. Met deze middelen kunnen Mustafa Kus, de oprichter van de stichting, en zijn vrijwilligers hun ervaringen uitwisselen en de planning van bezoeken aan de ouderen optimaliseren.
Stichting Poolse School
Stichting Poolse School in Den Haag is een initiatief van Poolse ouders die in Nederland wonen en die het belangrijk vinden de eigen cultuur en taal aan hun kinderen over te brengen. Voor de school, die helemaal afhankelijk is van donaties, maakten onze studenten een nieuwe, drietalige, website met een nieuw logo en een reclamefilmpje. Ook verscherpten onze studenten de communicatiestrategie van de school, inclusief herpositionering van de school, wat moet zorgen voor meer naamsbekendheid, meer sponsoren en uiteindelijk meer leerlingen. De bijdrage van de studenten werd als een zeer gewaardeerd cadeau ervaren.
Door studenten te stimuleren in gesprek te gaan met mensen met een andere culturele achtergrond en zich te verdiepen in hun diepere motivaties en behoeften, dagen we hen uit om buiten de grenzen van de eigen cultuur te denken en op de bestaande stereotypen te reflecteren. Zo groeit begrip en respect voor elkaar. Bovenstaande voorbeelden laten dat goed zien. En de studenten? Die zijn trots op wat ze bereikt hebben en op de extra (culturele) kennis die ze hebben opgedaan.
Anna Kowalska